Oldalak

2012. augusztus 3., péntek

Mákos laska avagy palóc krumplilángos édesen





Dizájnmenza dobozos játékán gondolkodva jutott eszembe egy réges-régi ízemlékem, ami nem más, mint a „laska” avagy a palóc krumplilángos. Ennek a játéknak az a lényege, hogy a közkedvelt, nyári kötelező „strand kelléket” gondoljuk újra ízlésünk, fantáziánk szerint, akár édesség irányába is haladva. Lángosnak ez is lángos, sőt a tésztája sem a hagyományos, és még édességbe is fog hajlani a dolog!

Korábban már szóltam róla, hogy a laska volt az egyik gyerekkori kedvencem, drága nagyim sokszor készített ilyet. Sütése a sparhelt platniján történt, amit én – mivel csak gáztűzhelyem van – palacsintasütővel oldottam meg. Eddig a férjemnek inkább a sós változat jött be (ő sem ismerte a „nélkülem élt” korszakában), ennek ellenére most mind a négy, fotón látható darabot egy pillanat alatt eltüntette!

Hozzávalók:

1 kg lisztes (ó)burgonya
csipet só
3 dkg vaj/margarin
30-35 dkg liszt
a nyújtáshoz liszt

A szóráshoz:
darált mák
porcukor

Elkészítése:

Az alap a krumplis tészta, amiből szilvásgombócot vagy nudlit szoktunk készíteni.

A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. (Próbáljunk egyforma példányokat kiválasztani, hogy mindegyik egyszerre legyen puha. Ha kisebb is van benne, akkor elázik a krumpli, túl vizes lesz.) Majd leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadunk 3 dkg vajat/margarint, 1 csipet sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk - a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.
A tésztából a képeken látható módon hengereket formázunk, majd feldaraboljuk, és kis cipókat formázunk, amelyeket kör alakúra kinyújtunk.





Zsiradék nélküli palacsintasütőben kisütjük pár perc alatt.



Sütés után forró vízbe mártjuk, tányérra helyezzük, és meghintjük porcukros darált mákkal. Ezekből a mákos „lapocskákból” tornyot építünk: egymás tetejére rakosgatjuk, így alul-felül mákosak lesznek (kivéve persze az alsót). Majd palacsintaszerűen feltekerve fogyasztjuk.








9 megjegyzés:

  1. Hmmm, milyen jó mákos! Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
  2. Hú! Ez annyira, de annyira jól hangzik! Köszi a játékot is! Nagyon szuper lett!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a felhasználási mód, valamikor kipróbálom:) A kefíres lángosod is nagayon jól néz ki, de azt nem hiszem, hogy valaha lángost fogok sütni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ehhez kevesebb olajat kell használni:-)! Nekem viszonylag sokszor kell csinálnom a sima lángost, mert mindhárom gyerkőc szereti.

      Törlés
  4. Nagyon szeretem én is! Felénk pitének hívják, palóc vidéken és szilvalekvárral imádják a gyerekeim is! Nálunk is a "masinán" sült, ma teflonba. Én nem vízbe mártom, olvasztott vajjal kenem meg! Nagyon laktató! Így mákosan is ki fogom próbálni, nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Köszönöm szépen, hogy megosztottad, Ti hogyan fogyasztjátok! Örülök, hogy "találkozom" olyannal is, aki ismeri ezt az ételt:-)!
      Köszönöm szépen a kedves szavakat!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...