Oldalak

2012. november 25., vasárnap

Zserbós szaloncukor


Nálunk, Magyarországon nincs karácsony szaloncukor nélkül, pedig valaha Franciaországból indult, és Németország közvetítésével jutott el hazánkba.

A szaloncukor ősét (fondantcukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német közvetítéssel a XIX. század első harmadában jött be, és lett népszerű Magyarországon.
Kezdetben a szaloncukor készítése csak kézileg történt, de a XIX. század végén megjelentek az első fondant-készítő gépek, amelyeket a híres Stühmer csokoládégyár gyártott a Gerbeaud cukrászda számára.

    „Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó «A legújabb házi czukrászat» című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”  

Ma gyakorlatilag csak a magyarok aggatnak a karácsonyfára szaloncukrot, így ez a termék hungarikumnak tekinthető. (Forrás: wikipédia)


Na de milyen legyen ez a karácsonyi csemege?! Ebben a fajtában együtt van a hagyományos magyar karácsonyi sütemény ízvilága, és a karácsonyfa dísze is lehet, ha valamilyen szépséges papírba csomagoljuk. Akár saját készítésű gasztroajándéknak is megállja a helyét!

Hozzávalók:
kb. 20 darabhoz:

10 dkg darált dió
1 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál méz
2 teáskanál aszalt sárgabarack apróra vágva
10 dkg étcsokoládé a kimártáshoz

Elkészítés:

Az alapanyagokat-  a csokoládé kivételével - alaposan összedolgozzuk, majd a masszából, kézzel szaloncukrokat formázunk. Műanyag tálcára sorakoztatjuk őket, és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Ezalatt a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A szaloncukrokat megmártjuk az olvasztott csokoládéban, csöpögtessük le róla a felesleges csokit, és sütőpapíron hagyjuk megdermedni (hűtőbe vagy hideg helyre is tehetjük őket). Szép papírba csomagolva akaszthatjuk fel a karácsonyfára.
(A receptet a Nők Lapja Konyha 2011-es karácsonyi számában találtam.)









 

2012. november 24., szombat

Mikulás álma



A székesfehérvári JAM főzőiskolában múlt szombaton a "Mikulás álma" gyermekkurzuson ilyen csizmák (meg egyebek) készültek. Egy nagyon finom marcipános linzertészta az alap, és fantáziánk szerint díszíthetjük színes cukormázzal, gyöngyökkel.
 

Hozzávalók:
kb. 30 darabhoz

A tésztához:

10 dkg (süthető) marcipánmassza
20 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
csipetnyi só
25 dkg finomliszt

A színes cukormázhoz:

1 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
2-3 evőkanál citromlé
piros és zöld ételszínezék
cukorgyöngyök
10 dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál napraforgó olaj
vagy a fenti kettő helyett csokoládés dekortoll

Továbbá:

erős nejlonzacskók
folpack
sütőpapír

Elkészítés:

A durvára reszelt marcipánt, a felkockázott vajat, a lisztet, csipetnyi sót, cukrot gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni.
A pihentetés után vékonyra kinyújtjuk, majd csizma kiszúrókkal szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 175 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük.



A porcukrot a tojásfehérjével kikeverjük, adagolunk bele citromlevet is. Akkor lesz jó, ha a keverő kanalat kiemelve, már nem folyik le róla könnyedén. Kb. 1 evőkanálnyi fehér mázat nejlonzacskóba adagolunk, kis lyukat vágunk a sarkába, és a csizmák szárát ezzel festjük meg, díszítésképpen cukorgyönggyel megszórjuk.
A maradék fehér mázat kétfelé vesszük, és a felét pirosra, másik felét zöldre színezzük. A csizmákat ezekkel a színezett cukormázakkal, szintén nejlonzacskó segítségével, megfestjük, majd hagyjuk megszáradni.


Addig vízgőz felett megolvasztjuk a darabokra tördelt csokoládét (1-2 evőkanál napraforgó olajat adunk hozzá), és a színes máz száradása után, nejlonzacskó segítségével az olvasztott csokival csizmasarkat és cipőfűzőt rajzolunk (ezt kiválthatjuk csokoládés dekortollal).

Egy kis ízelítő a kurzusról :-):












A gyerekek nagyon lelkesek voltak, és szárnyalt a fantáziájuk! Vittem mutatóba egy-egy piros és zöld színű csizmát, hogy lássák, mit is fogunk készíteni. Ehhez képest teljesen más színekben, díszítéssel pompázó csizmák és egyebek készültek :-). Szabad kezet kell adni a gyermeknek, hadd szárnyaljon!

A következő kurzus december 1-jén már az adventi készülődés jegyében telik: adventi naptárat fogunk készíteni. Szívesen látjuk az érdeklődőket, jelentkezni itt lehet!



2012. november 21., szerda

1. BLOGSZÜLINAP és emeletes puncstorta


Egy éve (egészen pontosan november 17-én) vágtam bele eme gasztroblog írásába, a kezdő lökést a Laptopkonyhánál történt forgatás adta. Az első "amatőr" szakácsok egyike lehettem, akik egy-egy videóreceptet forgathattak Buza Sándorral és a nagyszerű stábbal. (A forgatásról itt  olvashattok beszámolót.) A kiválasztottak közül csak én voltam, aki nem gasztrobloggerként érkezett a stúdióba, így aztán nem lóghattam ki a sorból! Az elmúlt egy évben nem igazán tudtam úgy foglalkozni a bloggal, ahogyan szerettem volna, talán idén májustól "feküdtem" rá jobban a témára (ez meg is látszott aztán az oldalletöltések és a feliratkozott olvasók számának növekedésében is). Nagyon sok elkészített ételfotóm van, viszont időm az véges a 3 gyerkőc mellett, de igyekszem utolérni magam. A blogszülinapi bejegyzéssel is megcsúsztam kissé, az oviban elkaptam egy vírust (a kislányomnak sikerült átvészelnie!), és mindig jön egy-két témazáró, amire készülnöm kell a fiúkkal!

A blogom szülinapja alkalmából legyetek a vendégeim virtuálisan egy-egy szelet puncstortára, ünnepeljünk együtt!

Hozzávalók:

A nagyobb piskótához (26 cm):

5 db tojás
10 dkg finomliszt
10 dkg kristálycukor

A kisebb piskótához (18 cm):

2 db tojás
4 dkg finomliszt
4 dkg kristálycukor

A töltelékhez való piskótához (26 cm):

3 db tojás
6 dkg finomliszt
6 dkg kristálycukor


A töltelékhez (ha nem emeleteset csinálunk, jó tudni, hogy ez másfélszeres adag):

15 dkg darált dió
15 dkg étcsokoládé
1,5 dl feketekávé
1,5 dl rum
22,5 dkg vaj
6 tasak vaníliás cukor (60 g)
+ a piskóta

Továbbá:

ribizlilekvár

A torta burkolásához és díszítéséhez:

vajkrém (15 dkg vaj + 15 dkg porcukor + ételszínezék, hogy a torta külsejével harmonizáljon)
marcipán
ételszínezék
cukorgyöngyök


Elkészítés:

Megsütünk 3 db piskótát a következők szerint. A fenti hozzávalókkal sütünk egy 5-, 2- és 3 tojásos piskótát. Az egész tojásokat a cukorral, gépi habverő előbb alacsonyabb fokozatán elkeverjük, majd magasabb fokozaton kemény habbá verjük (jó pár percig eltart majd). Apránként hozzászitáljuk a lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
Sütőpapírral béleljük ki a kívánt nagyságú tortaforma alját, majd öntsük bele a masszát, igazítsuk el úgy, hogy a széleken magasabbra húzzuk fel (így a közepe nem lesz „púpos” a kész piskótának), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Amint felemelkedett a piskóta, vegyük vissza a hőfokot 160 fokra, és – attól függően, hogy mennyire „vastag” piskótát készítünk – 30-50 percig sütjük. A sütő ajtaját kb. 10-15 percig ne nyitogassuk, mert összeesik. Tűpróbával ellenőrizzük, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó lesz a piskótánk. Rácsra téve hűtsük ki a tésztákat.



Elkészítjük a tölteléket. A 3 tojásos, 26 cm átmérőjű piskótát felaprítjuk. A kávét összeforraljuk az apróra tördelt csokoládéval, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a vajat, felolvasztjuk benne teljesen. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a darált diót és a rumot, majd ráöntjük a felaprított piskótára, összedolgozzuk.


A nagyobb piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük felforrósított lekvárral, rákenjük a töltelék kb. 2/3-át (hagyjunk a kisebb piskótához is!), és ráhelyezzük a félretett piskótalapot. Sütőpapírral letakarjuk, és méretének megfelelő fém-/fakorongot (pl. a kapcsos tortaforma alját) teszünk rá, és pl. teli tejes dobozokkal súlyozva 8 órára hűtőbe tesszük.



A kisebb piskótát is megtöltjük a masszával, majd azt is ugyanígy a hűtőbe helyezzük.
A pihentetés/lenyomatás után a vajat elkeverjük a porcukorral, és néhány csepp ételfestékkel színezzük. Bekenjük a vajkrémmel mindkét torta tetejét és oldalát. Erre azért van szükség, hogy a marcipán szépen rátapadjon majd. Ezután a hűtőbe tesszük a tortákat dermedés céljából.
A marcipánt ételfestékkel a kívánt árnyalatra színezzük (esetemben a bordót kicsit nehézkes volt elérni!), majd kinyújtjuk kör alakúra (a torta átmérőjénél legalább 10 cm-rel nagyobb legyen). Ezután óvatosan átemeljük a kinyújtott marcipánt a tortára, és elkezdjük rásimítani a tetejéről kiindulva, hogy ne maradjon légbuborék alatta.



A torta alján éles késsel levágjuk a lelógó marcipánt. Mindkét tortával elvégezzük a bevonást, majd egymásra helyezzük őket, és fantáziánk szerint díszítjük.








 

2012. november 14., szerda

Bürgermeister (mákkal, dióval és túróval töltött fonott kalács)




A tavalyi karácsonyi asztal egy részletét láthatjátok a fenti képen, itt található a Bürgermeister, azaz a "polgármester " nevet viselő töltött kalács. Lajos Mari: 66 karácsonyi édesség c. könyvében találtam ezt a különleges kalácsot, amit mindenkinek ajánlok, aki szeret a mákot-diót-túrót egy kalácsban kipróbálni. 
A mi családunkban nem a bejgli a szokásos karácsonyi desszert, mivel nem annyira kedveljük, hanem "sima" kelt mákos és diós kalács szokott az ünnepi asztalon díszelegni. Tavaly ennek a "továbbfejlesztett" változatát sütöttem meg. Az én kalácsomban nincs mazsola, azt ne keressétek :-)!

Hozzávalók:


A tésztához:
3 dkg élesztő
3 dkg cukor
3 dl tej
50 dkg finomliszt
2 tasak (2 dkg) vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
3 dkg vaj/margarin

A töltelékhez:
10 dkg puha mazsola
15 dkg darált mák
4+4+4 dkg porcukor
1+1 dkg vaníliás cukor
4+4 ek. tej
15 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
15 dkg félzsíros tehéntúró
1 kk. vaníliaízű pudingpor
2 dkg vaj/margarin
2 tojássárgája

Továbbá:
vaj/margarin a forma kikenéséhez
1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt 1 kk. cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 evőkanál liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.


A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 evőkanál tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 evőkanál tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.


A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk (kb. 40-45*45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.







Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú, 25-28 cm átmérőjű kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben 55-60 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.






 

2012. november 13., kedd

Mandulakrémes linzer




Lassan közeledik az adventi időszak, így előtérbe kerülnek az adventi/karácsonyi édességek is. Ezt a linzert kedvenc süteményes könyvemben találtam meg, és idén búcsúkor sütöttem meg először. 
 
Hozzávalók:

22 db 6 cm átmérőjű és
21 db 4 cm átmérőjű formához

A tésztához:

40 dkg finomliszt
30 dkg margarin/vaj
25 dkg kristálycukor
1 tojás
15 dkg darált mandula
2 evőkanál cukrozatlan (Holland) kakaó

A krémhez:

25 dkg margarin/vaj
20 dkg porcukor
1 csomag vanília pudingpor (nekem volt mandulás)
3 dl tej
zöld színű mandula aroma

A tetejére:

szeletelt mandula


Elkészítés:

A vajat/margarint a cukorral és a tojással habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, kakaót és a darált mandulát. Jól összegyúrjuk, 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszúrjuk tetszés szerinti linzerszaggatóval (egy teli és egy lyukas legyen párban), és 175 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, kb. 10 perc alatt.





A krémet elkészítjük. A margarint/vajat a porcukorral habosra keverjük, a tejből a pudingporral sűrű krémet főzünk a következő módon. 2,5 dl tejet forrni teszünk, a maradék hideg tejjel - lassan adagolva hozzá - elkeverjük csomómentesre a pudingport, majd a forró tejet hozzáadjuk, és felfőzzük az egészet, kevergetve. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a cukros margarint/vajat, és egy fiola zöld színű mandula aromát.
Az így kapott krémet 2-2 linzer közé töltjük. Tetejére szeletelt mandulát szórunk.







2012. november 12., hétfő

Mikulás-váró sütikurzus a JAM főzőiskolában


Székesfehérváron megnyílt egy hiánypótló intézmény: egy nagyszerű főzőiskola, ahol én is tartok egy-két gyermekes sütőgetős kurzust. Az első alkalom november 17-én, szombaton lesz, délelőtt 10 órától.
A kurzus témája a Mikulás-várás, így egy finom marcipános linzertésztából  készítünk Mikulás csizmákat, amiket aztán a gyerkőcökkel "kiszínezünk". Lesz itt móka, kacagás, és egy kellemesen, tartalmasan eltöltött délelőtt!
 
Részletek és jelentkezés itt.

Sok szeretettel várom a gyerekeket Székesfehérvár és környékéről!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...