Oldalak

2013. március 15., péntek

Kossuth-kifli "arcosítva" SAD 14-re


A Süss, Alkoss, Díszíts! (SAD) aktuális fordulójának Linyah, a Konyhalál c. blog szerzője a háziasszonya, és olyan süteményeket kell készítenünk, amelyeknek "arca" van.

Nemzeti ünnepünk, az 1848-as szabadságharc és forradalom alkalmából gondoltam megsütöm az általam Kossuth-kiflinek ismert sütit. Aztán jött az ötlet: mi lenne ha készülne belőle egy kis "arcos" figura is!

A monda szerint Kossuth Lajos nagyon kedvelte a mandulás süteményeket. Nincs egyetértés a különböző források között, hogy a Kossuth-kifli melyik süteményt takarja valójában: a pozsonyi kiflit (azon belül is egy ritkábban készítettet, a mandula töltelékűt), vagy ezt a sokkal egyszerűbb, mandulával megszórt vajas piskótát, amiből félholdakat szaggatva fogyasztunk.


Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
18 dkg finomliszt
10 dkg darált mandula
4 db tojás
reszelt citromhéj
1 cs. sütőpor
csipetnyi só

Elkészítés:

A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral, és egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, citromhéjat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipetnyi sóval, hozzáadjuk a vajas tojássárgákhoz, beleszitáljuk a sütőporral és a mandulával elkevert lisztet (felváltva végezzük: tojáshab, majd liszt, amíg el nem fogy), és könnyedén elkeverjük. 





Zsírral kikent, lisztezett vagy sütőpapírozott közepes (30 *20 cm) tepsibe simítjuk a masszát (nem olyan állagú, mint a sima piskóta), hogy 1 cm magas legyen a tészta benne. A tetejét meghintjük tisztított, vágott mandulával (ez volt Kossuth Lajos kedvence) vagy dióval, de ez is elmaradhat, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.




A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd deszkára tesszük, és tetszés szerinti formákra vágjuk, vagy fánkszaggatóval félholdakat vágunk belőle.
 (A recept Horváth Ilona Szakácskönyvéből származik.)
 



4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet - two in one :) mosolygós napokat!

    VálaszTörlés
  2. De ötletes megoldást találtál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Marisz! Elég egyszerű dolog, de sokszor nem is kell nagyon bonyolítani!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...