Oldalak

2012. június 13., szerda

Epres túrótorta - sütés nélküli



Erről a túrótortáról mindig az első (és egyben utolsó) munkahelyem, illetve a kollégáim/kolléganőim jutnak eszembe. Több mint 10 éve találtam ezt a finom epres túrótortát egy Nők Lapjában, mégpedig egy anyák napi torta ajánlóban. Nem tudom, hogy 14-15 évvel ezelőtt pontosan milyen eper árak voltak, de idén május első vasárnapján elég húzós lett volna ezt elkészíteni.
A munkahelyemen szokás volt a névnapokat megünnepelni, és ekkor a névnapos megvendégelte különböző finomságokkal a kollégáit. Egyszer ilyen alkalomból vittem - többek között - ezt a tortát, ami nagy sikert aratott, és utána minden évben "állandó" tagja volt az asztalnak, sok más finomság mellett.
Az öcsémnek is nagy kedvence ez az epresség, és most már csatlakozott hozzá a kislányom is, aki - nagy örömömre - sok-sok gyümit eszik és szeret!

Hozzávalók:

80 dkg eper
1,5 tasak (15 g) instant zselatin
1,5-2 dl édeskés vermut (gyerekek esetében helyettesíthető más folyadékkal)
15-18 db babapiskóta
50 dkg tehéntúró
15 dkg porcukor
1 db (bio) citrom
5 dl habtejszín
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak piros tortabevonó zselé

Elkészítés:

    Az eper 1/3 részét,a legszebb szemeket félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, az eperszemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk.
    A vermutot mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára fektetjük - némelyiket eltörjük, hogy "hézagmentesen" kitölthessük a formát.


    A túrót szitán áttörjük, hogy minél finomabb krémet kapjunk, hozzáadunk 15 dkg porcukrot, belereszeljük a forró, folyó víz alatt megsikált citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét, jól elkeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A zselatint felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal a túrókrémhez keverjük, végül kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot.
     A krém felét a babapiskóták tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék krémmel, fóliával betakarjuk, és 5 órára a hűtőbe tesszük (még jobb, ha előző este elkészítjük).




    Tálalás előtt legalább 1 órával megmossuk, megtörölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket. Kettőt vékony gerezdekre, a többit vékony karikákra vágjuk, és megdíszítjük velük a torta tetejét.


    A tasakon olvasható utasítás szerint elkészítjük a tortazselét, kanalanként a torta tetejére öntjük, és dermedésig (legalább fél óráig) hidegre tesszük.



Tálaláskor meglazítjuk a formán a kapcsot, késsel körbevágjuk, hogy szépen elváljon a forma oldalától, lehúzzuk a tortagyűrűt, és két sütőlapát segítségével kerek tálra csúsztatjuk.









2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép guszta a tortád ! Kedvem lenne egy szeletkét leemelni innen !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Éva! Tettem ide egy szeletet, szívesen adom!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...