Oldalak

2012. augusztus 28., kedd

Réges-régi csokoládétorta blogjátékra


 
Éva, a Takarékos konyha c. blog szerzője játékot hirdetett a napokban, melynek lényege az, hogy egyszerű díszítésű tortákat készítsünk el, vagy esetleg régebben megsütött tortával is lehet a játékon indulni.

Én ezt az egyszerű (de annál finomabb) csokitortát választottam: éveken át ezt az ízesítésűt kérték a fiaim szinte minden szülinapra. A képen a sokat emlegetett, válogatós középsőm az ünnepelt… már lassan 4 éve készült a fotó :-)!

Hozzávalók:

A kakaós piskótához
(egy 26 cm átmérőjű tortaformához):

    10 dkg finomliszt
    8 dkg étkezési keményítő
    2 ek. cukrozatlan kakaópor
    2 csapott kk. sütőpor
    6 tojás
    3-4 ek. hideg víz
    1 csipet só
    18 dkg kristálycukor
    1 tasak vaníliás cukor (10 g)

A krémhez:

    10 dkg kristálycukor
    3 dl tej
    2 dkg vaníliás pudingpor
    20 dkg étcsokoládé
    5 ek. rum vagy pár csepp rumaroma
    25 dkg lágy vaj/margarin
    1 (bio) narancs reszelt héja
   
A díszítéshez:

    5 dkg tortabevonó étcsoki
    1 dl tejszín

Elkészítés:

A piskóta elkészítése (Lajos Mari: 66 torta c. könyve alapján, piskótatorta alaprecept)

1. Sütőpapírral kibéleljük egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az összes hozzávalót kimérjük. A lisztet, étkezési keményítőt, kakaóport és a sütőport összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojásfehérjéket a vízzel és egy csipet sóval felverjük, majd az apránként beleszórt kristálycukor felével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját habosra-fehérre keverjük a maradék kristálycukorral és a vaníliás cukorral, majd lyukas fakanállal vagy kézi habverővel, alulról fölfelé,”O” betűt formáló laza mozdulatokkal belekeverjük a hab egyharmadát. A maradék habot és a lisztkeveréket felváltva adjuk a masszához úgy, hogy mindig a hab tetejére szitáljuk a lisztet, és óvatosan összekeverjük.

3. A masszát a formába öntjük, tetejét elsimítjuk úgy, hogy a szegélyén kissé magasabb legyen, mint a közepén, hogy sülés közben ne púposodjon fel túlságosan. Középső bordamagasságra állított rácsra helyezzük, és 40-45 percig sütjük – 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.

4. A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5, további 10 percig rácsra helyezve hűlni hagyjuk (a formából szinte kicsorduló tésztánk időközben egy kicsit összeesik majd, de nem baj!). Ezután vékony pengéjű késsel körbehaladva leválasztjuk a forma belső oldalfaláról a tésztát, tetejét meghintjük fátyolnyi liszttel, és sütőpapírral fedett rácsra borítjuk. Meglazítjuk és leemeljük róla a tortakarikát, majd a fém tortalapot, végül a sütőpapírt, és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Ez hasznos módszer, mert egyfelől egyenletesen távozhat el belőle a gőz, amely könnyen lehúzza a tésztát, ettől aztán „szalonnás” lehet, másfelől a sütés közben nőtt esetleges „púp” a rácsra fordítás következtében elsimul!

5. A kihűlt tortát legalább 6, még jobb, ha 12-14 órát pihentetjük, hogy szépen, morzsálódás nélkül tudjuk szeletelni, lapokra vágni.

A krém elkészítése:

1. 10 dkg kristálycukorral felforralunk 2,5 dl tejet. A maradék tejet és a pudingport simára eldolgozzuk, hozzáöntjük a forró tejet, és gőz fölött besűrítjük. Belekeverjük a felaprított csokoládét, végül a rumot, és hideg vízbe állítva kihűtjük.

2. A vajat/margarint habosra keverjük a reszelt narancshéjjal, majd több részletben hozzáadjuk a csokoládés masszát.

4. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsót megkenjük a krém egyharmadával, majd jön a második lap, ismét krém, végül a harmadik lap következik. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét, majd 3-4 órára hidegre tesszük.

5. A díszítéshez a tortabevonó csokoládéból burgonyahámozóval forgácsokat aprítunk, beszórjuk vele a torta oldalát. Kijelöljük a szeletek helyét. A tejszínt kemény habbá verjük, csillagcsőrös habzsákba szedjük, a szeletek szegélyére és a torta közepére habrózsákat nyomunk.





2 megjegyzés:

  1. Szia Hani! Párom nagyon kerek szülinapjára - hosszas kutakodás után - emeletes tortát sütöttem a Te piskóta recepted szerint. A földszintet vaníliás krémmel töltöttem, az emelet lett csokis, ezzel a csokikrémmel. Akkora sikerem volt vele, hogy azóta már (pedig alig egy hónap telt csak el) már másodszorra kérte ezt a csokis sütit :-))) Nagyon köszönöm a receptet!
    Üdvözlettel: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi!
      Hát, ennek nagyon örülök :-)! Akkor így biztosra vehető, hogy ízlett Neki! A gyerkőcöknél is ez a csokis krém a favorit. Így utólag is boldog szülinapot kívánok a kedves párodnak!
      Üdv:
      Hani

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...