Oldalak

2012. augusztus 21., kedd

Szilvásgombóc és az "ő" titkai



"Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó!
Felszín édes hó...
Rajta aranyszínű morzsa!
Szilvásgombóc!
ó-ó-ó-ó,
Megkóstolható!
"
(Részlet a Padlás c. musical-ből) 

De akár említhetném az Indul a bakterház elhíresült gombóc-csatás jelenetét is, egy a közös bennük: a finom házi szilvásgombóc! Naná, hogy mindenki (vagy majdnem mindenki) szereti! Itt a szezonja, most mindenki gombócozik, persze nálam is készült az elmúlt héten. Ilyenkor szoktam lekváros gombócokat is készíteni, mivel a középsőm nem eszi meg szilvával :-).

Először is nézzük, hogy mitől fog finomra sikeredni a gombócunk?
A jó krumplis tészta elengedhetetlen feltétele a megfelelő krumpli, azaz lisztes, szétfővő krumplit szabad csak használni. Ezzel a tulajdonsággal általában a sárga héjú és húsú krumplik rendelkeznek. Ha a boltban, előrecsomagolt zacskós krumplit vásárolunk, akkor, a C betűvel jelzettet válasszuk: ez a legalkalmasabb gombóc készítésre.
Újburgonyával nem érdemes kísérletezni, mert az eredmény nem lesz fogyasztható :-)!
Jó, ha sikerül kb. azonos nagyságú krumplikat választanunk, mert a kisebbek hamarabb megfőnek, és elvizesedhetnek, míg a nagyobbak is megpuhulnak.
A gombócokba tehetünk egész vagy fél szilvát, nagyságtól függően. A szilvaszemek közepébe érdemes egy szem kockacukrot tenni (ha ez esetleg barna cukor, akkor még egy plusz karamelles ízt is kapunk), és megszórni csipetnyi fahéjjal.
 

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg lisztes (ó) burgonya
30-35 dkg finomliszt
3 dkg vaj/margarin/zsír (kb. egy evőkanálnyi)
pici só
(tehetünk még bele 1 tojást, kb. 2 ek. búzadarát)
 
töltéshez: 
szilva
kockacukor
fahéj
szóráshoz
fahéjas porcukor

nyújtáshoz:
liszt

Elkészítés:

A krumplit enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Leszűrjük, még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd lazán szétterítjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Fontos a krumpli kihűtése, mert különben nagyon ragad az összegyúrt tésztánk, és sokkal több lisztet fog felvenni, amitől a gombócok kicsit keményre sikeredhetnek.
Hozzáadjuk a vajat/margarint/zsírt, a sót, aztán egyenletesen a tetejére szitáljuk a lisztet, és lágy, rugalmas tésztává gyúrjuk- a liszt pontos mennyisége attól függ, mennyire lisztes, illetve vizes maga a krumpli. Inkább először kevesebb lisztet adjunk hozzá, majd pótoljuk, ha még szükséges. Egy szakadásmentes, egynemű, lágy, jól formázható tésztát kell kapnunk. Konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percet pihentetjük.


A tésztát jól belisztezett deszkán (a krumplis tészta nagyon ragadós fajta) 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyik négyzet közepére teszünk egy fél/egész szem szilvát, arra egy szem kockacukrot, és szórjuk meg fahéjjal. Összehajtogatjuk a sarkokat, és gombócot formázunk .



Egy nagyobb lábasban 5 liter, enyhén sós vizet forrni teszünk.
 A forrásban lévő vízben kifőzzük a gombócokat. A lábas aljához "ragaszkodó" gombócoknak segítünk a felszínre jutni (óvatosan fakanállal "felszabadítjuk" őket), ha már a felszínen vannk, még kb. 4-5 percig főzzük. Majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és vajban vagy margarinban pirított zsemlemorzsában óvatosan megforgatjuk (inkább csak rázogassuk az edényben). A kifőtt gombócok forrón nagyon lágyak, így könnyen megsérülhetnek, bánjunk velük "kesztyűs kézzel". A változatosság kedvéért mákban, dióban, pirított búzadarában is meghempergethetjük.
Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.












2 megjegyzés:

  1. Kedves Hajni!
    Azért találtam a blogodra, mert a gombóchoz legjobban megfelelő krumpli fajtája után kutattam.
    Köszönöm a részletes leírást! :)

    Kicsit körülnéztem itt és nagyon izgalmasnak találom a receptjeidet és az elkészítéshez írt apró praktikákat.
    További örömteli konyhatündérkedést kívánok!
    Szeretettel: Betka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Betka!
      Nagyon örülök, hogy idetaláltál hozzám! Köszönöm szépen kedves szavaidat, nagyon jól esnek!
      Szeretettel látlak máskor is, ha benézel!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...