Oldalak

2012. szeptember 2., vasárnap

Hagyományos nyári fogások, kissé megkésve

Töltött paprika

Az augusztusi hónap nem éppen úgy alakult, ahogyan terveztem, bár hozzászokhatnék már lassan, hogy ilyenkor előjön az allergiám... Nem olyan régóta, 4 éve vagyok a parlagfű pollenjére allergiás, de ez ebben az évben azzal is jár, hogy esténként nagyon könnyezik a szemem, így nem sok időt tudok a számítógép előtt tölteni. Bár ezeket az ételeket tipikusan nyári fogásoknak tartjuk, azért még szeptemberben is az asztalunkra kerülhet. Példának okáért nagymamám búcsúkor mindig főzött töltött paprikát. Az pedig nálunk egy hét múlva lesz! Érdekességként megosztom, hogy Bodajkon és felnevelő falucskámban is ugyanakkor, szeptember elején, Mária-napkor szokott lenni a búcsú.

Töltött paprika

Hozzávalók:

10 db duci TV paprika
50 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
nagy doboz paradicsompüré (400 g)/vagy paradicsomlé
1 db tojás
só, cukor, őrölt bors, pirospaprika ízlés szerint
napraforgó olaj/zsír, finomliszt a rántáshoz

Elkészítés:

    A paprikákat magházától megtisztítjuk. Egy könnyebb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk, és ekkor egy mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
    A rizst félig megfőzzük. A hagymát kevés olajon/zsíron megpirítjuk. A töltelék hozzávalóit (rizs, darált hús, hagyma és fűszerek) összekeverjük, esetleg egy tojást üthetünk bele még, majd lazán megtöltjük vele a paprikákat, hogy a rizsnek még helye legyen növekedni.
    Nagyobb lábas/fazék aljára helyezzük a paprikák levágott végét, majd belesorakoztatjuk a megtöltött paprikákat is.
    Egy kis lábasban kevés olajjal/zsírral és liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amihez hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, cukrot adunk hozzá, felengedjük vízzel (vagy püré-víz helyett paradicsomlevet használunk), és a paprikákra öntjük. Annyi vizet adunk még hozzá, hogy a paprikákat éppen ellepje.
    Fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.







A másik nagy nyári kedvencem a lecsó, amit inkább hétköznapokon szoktam ebédként/vacsorakánt tálalni. Otthon bő lére eresztve, tojást ráütve szerettük. A saját gyerkőceimnek szintén bő lére eresztve (mert van, aki csak a levét tunkolja), de tojás nélkül, virslivel (Borika imádja) és tarhonyával készítem (mert van olyan gyermekem, aki csak a "szűz" tarhonyát eszi ilyenkor).



Virslis lecsó tarhonyával 

Lecsó

Hozzávalók:

10 db érett paradicsom
3-4 db lecsó paprika
1 nagy fej vöröshagyma
só, őrölt fekete bors, pirospaprika, kevés cukor
10 db virsli
zsír
kis darab füstölt szalonna
tarhonya

Elkészítés:

    A megmosott paradicsomokat cikkekre, a paprikákat kisebb darabokra vágjuk. A megtisztított vöröshagymát apró kockákra aprítjuk. A szalonnát szeleteljük, és beirdaljuk.
    Egy lábasba kevés zsírt teszünk, rátesszük a szalonnát, és kisütjük a zsírját. Kivesszük a szalonnaszeleteket, majd rádobjuk a hagymát, és megdinszteljük. Majd a paprikadarabokat dobjuk a hagymára, és kicsit pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, és őrölt borssal, pirospaprikával megszórjuk, összekeverjük. Visszarakjuk a tűzre, és beleöntjük a paradicsomgerezdeket. Sózzuk, cukrozzuk ízlés szerint.
    Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a felkarikázott virsliket, és pár perc alatt készre főzzük.

Köretként tarhonyával tálaljuk.

Elkészítése:

Kevés olajon/zsíron megpirítjuk kicsit a tarhonyát, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk ízlés szerint. Ha már elfőtte a vizet, de még a tarhonya kemény, akkor a vizet pótoljuk rajta. Puhára főzzük.




  


 

4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Bizony, igazi kötelező tartozékai a nyárnak!

      Törlés
  2. Hát Hani, ezek után lehet, hogy nálunk is elkészül valamelyik! Nagyon gusztusosak.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...